Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Provincie
West-Vlaanderen en
de Stad Oostende

Duo

Duo
Het publiek gaat in dialoog
met de collectie van Mu.ZEE


Elke maand wordt één kunstwerk gepresenteerd, dat gemaakt is door een museumbezoeker. Het kunstwerk gaat een dialoog aan met een kunstwerk uit de collectie van Mu.ZEE: een interpretatie, gesprek, vervolg of antwoord op het geselecteerde kunstwerk uit de collectie. Zo wil Mu.ZEE ontmoetingen creëren. Tussen publiek en collectie en tussen publiek en publiek, over de grenzen van culturen, leeftijden en maatschappelijke achtergronden heen.
Wil je ook deelnemen?
Meer info vind je via www.muzee.be
of vraag er naar aan het onthaal

Selectie voor de maand september 2017

 

Michaël Bouchez (Dendermonde, 1978)
gaat een dialoog aan met ‘De tuinen’ van Jean Brusselmans

Panel, 2017, olieverf en houtskool op doek

              

“Jean Brusselmans is een dwarsligger die vele sporen verbindt. Door radicaal te kiezen voor een eigen parcours, slaagt hij er in om de meest uiteenlopende schilderaspecten samen te brengen in zijn schilderkunst: structuur & chaos, abstractie & realisme, variatie & herhaling, oppervlakte & diepte, opbouw & deconstructie, … Deze combinaties zijn geen teken van twijfel, van besluiteloosheid of van compromis. Het is genereus werk dat weigert te kiezen en dus alles geeft.
Omwille van diezelfde gespletenheid stuur ik ‘Panel’ in. Het heeft veel van Brusselmans: het maakt deel uit van een seriële variatie, het combineert tegengestelde manieren van verfbehandeling, het is gemaakt met houtskool en olieverf, het combineert doffe oppervlakte met een diepe luminositeit, het is bewerkt en herwerkt. Toch is ondanks de verwantschap het verschil groot. Op het eerste zicht is ‘Panel’ volledig abstract. Ook de kleuren geven geen aanknopingspunt van herkenbaarheid. Het schilderij kan een close-up of manipulatie zijn van een doorkijk. Het immateriële licht botst met de doffe linkerkant, van elkaar gescheiden door houtskool.