Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Provincie
West-Vlaanderen en
de Stad Oostende

News

Mu.ZEE verwerft “Les Masques et la Mort” van James Ensor en voegt een topstuk toe aan haar Ensorcollectie

De raad van bestuur van Mu.ZEE vzw en directeur-conservator Phillip Van den Bossche hebben het werk Les Masques et  la Mort van James Ensor aangekocht.  Het werk, een gouche, krijt en pastel op papier,  bevond zich tot voor kort in een privéverzameling en wisselde in al die tijd nooit van eigenaar. Deze laatste vond het belangrijk dat het kunstwerk bij verkoop te zien zou zijn in een publiek toegankelijke museale collectie. De  aankoop is van grote betekenis voor Mu.ZEE, die €190.000 betaalde.  Het museum die reeds  een uitgebreid en gevarieerd oeuvre  van James Ensor bezit, zowel op doek als op papier, had tot nu toe geen enkel kunstwerk waarop maskers afgebeeld stonden.  Les Masques et  la Mort brengt daar vanaf vandaag verandering in! Ook de afmetingen van het werk zijn uitzonderlijk: doorgaans zijn de tekeningen door Ensor gemaakt, kleiner van formaat.   Het werk is vanaf vandaag te bewonderen in de topstukkenvleugel van het museum.             

De eerste maskers verschijnen vanaf  1883. In het vroege oeuvre van James Ensor was er nog geen sprake van maskers, maar naarmate hij meer en meer afgewezen werd door de kunstwereld, werd zijn verzet heviger.  Om zijn ongenoegen te uiten over de maatschappij gebruikte hij sterk geladen beelden zoals maskers, skeletten, de dood, carnaval en travestieten.

Les Masques et  la Mort, uitgevoerd in gouache, krijt en aquarel op papier, stelt een groep gemaskerden voor die de Dood omringen.  In de ene hand houdt hij een viool vast, in de andere een uitgedoofde kaars.  In de lucht vliegen twee skeletten, gewapend met sikkels, die gevaarlijk dicht in de buurt komen van een ballon met een mensengezicht. Sommige gemaskerde figuren lijken gefascineerd te zijn door de gedoofde kaars van de Dood, op wiens gezicht een brede lacht verschijnt.

Het motief van de makers werd in 1995 gereproduceerd door de Nationale Bank van België op de nieuwe biljetten van 100 Bef. Voor deze gelegenheid organiseerde de Nationale Bank een tentoonstelling van 20 oktober tot 17 december waarop dit werk Les Masques et la Mort te zien was.  

In 1898 exposeerde James Ensor voor de eerste keer in Parijs in het Salon des Cent . Naar aanleiding van deze gebeurtenis publiceerde La Plume een speciale editie volledig gewijd aan James Ensor . Op de kaft van deze editie, gedateerd 24 december 1898 figureerde een derde versie van La Mort et les Masques .

 

Technische gegevens

James Ensor, Les Masques et la Mort, 1898.  Mu.ZEE, Oostende.  Krijt, gouache en aquarel op bruin papier. 
54 x 40cmOverview news >>