Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Provincie
West-Vlaanderen en
de Stad Oostende

News

Krumb @ Mu.ZEE

Location is the new timeline (Prophets)

Beleef Mu.ZEE alsof je hier 50 jaar geleden zou binnenwandelen dankzij KRUMB

 

Sinds kort kan je in Mu.ZEE gebruik maken van de smartphone-applicatie Krumb, een creatie van Things World Wide, een spin-off van het Antwerpse bedrijf Prophets. Krumb legt een digitale laag over de realiteit, zonder dat je een audiogids of andere toestellen nodig hebt, alleen je eigen smartphone volstaat! Nu kan je ongedwongen relevante informatie en weetjes verkrijgen over de geschiedenis van dit gebouw.

 

Krumb in Mu.ZEE … in 5 stappen?

  1. Download Krumb in de Apple’s App Store of de Google Play Store. (minimaal iOS versie 8.0 en Android 4.0)
  2. Zet je bluetooth en gps-instellingen zeker op 'on’.
  3. Zorg dat je geconnecteerd bent met het internet. (dataplan of Wifi)
  4. Maak een eigen account aan op Krumb.
  5. Open Krumb tijdens je museumbezoek en zie in verschillende ruimtes hoe die eruit zagen 50 jaar geleden.

 

Wat is Krumb?

Met Krumb kan je foto’s maken, er een bericht en een tekening aan toevoegen en vervolgens op een welbepaalde locatie achterlaten, net zoals een kruimel. Vervolgens kan je de ‘krumb’ alleen maar op exact die plek bekijken.  Je kan 100 jaar terugkijken naar de geschiedenis van een plek, of zelfs vooruitkijken in de tijd. Zo blijf je eeuwig relevant.  

 

Een krumb is dus alleen zichtbaar, daar waar hij werd achtergelaten! Dat zorgt ervoor dat een krumb altijd relevant is voor zijn omgeving. Tijd wordt een minder belangrijke factor. Op éénzelfde plek kan tegelijkertijd een historische beeld, een toekomstige beeld en een beeld van vandaag liggen. Het is de locatie die bepaald wat je te zien krijgt!

 

Wanneer je Krumb gebruikt in Mu.ZEE krijg je dus extra informatie over de ruimte waar je je op dat moment bevindt. Het historische gebouw van Mu.ZEE deed voorheen dienst als een warenhuis meer bepaald een coöperatieve, S.E.O., Spaarzaamheid Economie Oostende.  Bij de Oostendaren werd het gebouw algauw “De Coo” genoemd.   Waar nu schilderijen en installaties hangen of staan, was vroeger de afdeling schoenen, dameskledij, … ontdek het zelf! Mu.ZEE kon putten uit de rijke Beeldbank van Stad Oostende.
Maar hoe kunnen we op zo’n specifieke oppervlaktes relevantie informatie geven? Hiervoor maakt Mu.ZEE gebruik van beacons...

                                                                                                                                                          
Wat zijn “b
eacons”?

De beacons zijn piepkleine toestelletjes die verstopt zitten in een ruimte. Wanneer je bluetooth aanstaat, herkent Krumb onmiddellijk in welke ruimte je bent en krijg je de boodschappen van Mu.ZEE te zien die van toepassing zijn in die ruimte. Zet dus zeker je bluetooth aan!

 

Ontdekken, plaatsen, reageren en volgen

Wanneer je Krumb opent krijg je direct al de krumbs te zien die rond je liggen. Je kan ze ook zien op de kaart door deze volledig naar beneden te sliden. Druk je op een krumb op de kaart, kom je bij deze welbepaalde krumb terecht. Wanneer je op het home-symbool drukt, krijg je alleen krumbs te zien van de mensen die je volgt en ook je privé-krumbs.  
 

Krumb is interactief! Je kan je favoriete 'Krumbers' volgen, zodat je weet waar ze hun krumbs achterlaten. Natuurlijk kan je ook je vrienden uitnodigen en kan je zelf  krumbs 'droppen'. Druk daarvoor op het oranje + symbool.  Neem een foto, voeg een tekstje toe en maak eventueel een tekening. In de volgende stap kies je hoe lang de krumb blijft liggen. Liever één week of één jaar? Vervolgens kan je de locatie nog een naam geven en je bent klaar!

Je kan ook reageren op krumbs en je kan zelfs privé-krumbs naar elkaar sturen, zodat alleen die ene speciale persoon het ziet.

 

Mu.ZEE legde niet alleen krumbs in het museum, maar ook in Oostende kan men digitale kruimels terug vinden.  Zo zijn er krumbs gelegd die verwijzen naar de tijdelijke tentoonstellingen in Mu.ZEE, Lili Dujourie en Europese Spoken  en naar het Ensorhuis.    Mu.ZEE legde niet alleen krumbs in het museum, maar ook in Oostende kan men digitale kruimels terug vinden.  Zo zijn er krumbs gelegd die verwijzen naar de tijdelijke tentoonstellingen in Mu.ZEE, Lili Dujourie en Europese Spoken  en naar het Ensorhuis.

Er bestaan reeds vele toepassingen van Krumb: Zo kan je in Antwerpen langs de overvolle ring krumbs vinden van de vzw Ringland, die tonen hoe de overdekte ring er zou uitzien in de toekomst. In Aalst kan je carnaval herbeleven langs het parcours van de jaarlijkse stoet. In Amsterdam toont het Stadsarchief je historische beelden van de beroemde ‘Wallen’. En in Berlijn kan je thuis binnenkijken bij bekende ontwerpers en kunstenaars, dankzij Freunde von Freunden.  Ook het S.M.A.K. in Gent, Visit leuven, het stadarchief van Mechelen etc gebruiken Krumb.  

 

Contact

pers@muzee.be - 059 56 45 89

info@prophets.be - 03 216 16 60

 

interessante links

https://itunes.apple.com/us/app/krumb/id958848912?l=nl&ls=1&mt=8

https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.krumb.android

 

http://www.krumb.eu/blog/

https://www.facebook.com/pages/Krumb/1569208156645033

https://twitter.com/krumbhq

 Overview news >>