Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Provincie
West-Vlaanderen en
de Stad Oostende

Blog

Een bookcase die geurt naar de zee


Fabienne Segaerts Nesting Book Case hoort naadloos bij het interieur van haar huiskamerklas en is er in torenvorm opgebouwd. Met haar ‘Let’s Talk’ startte ze aan de Derbylaan 7 haar privé taalcoaching onderwijs op. Toch torst het meubel geen schoolboeken. Al direct en heel bewust wilde Fabienne er een eiland vol souvenirs van de zee van maken. “Mijn vader was ook zot van de zee en schafte zich zelfs op latere leeftijd een pleziervaartuig aan. Dat motorjacht lag in Nieuwpoort. Hij volgde ook nog een opleiding en slaagde in een examen voor yachtnavigator.” Die liefde voor de zee erfde Fabienne en is af te lezen in de vele maritieme relicten van haar pa: een scheepsbel, een oud kompas, maquettes van zeilbootjes, een stromingkaart, glazen potten met schelpen… .

Ook haar passie voor Engeland en Oostende, de meest Britse stad op het Europese vaste land, valt af te lezen van de Book Case. Zo is er de foto van de vrouw des huizes aan boord van de mailboot en een zonnig, zomers strandtafereel uit de kindertijd. Maar ook een paar Albionreisgidsen, een romantische marine, inclusief ruïne op heuvel. En een drinkbeker in aardewerk met de afbeelding van Henry Blogg, de nationale held die meer dan 50 jaar dienst deed bij de reddingsdienst van Cromer (Norfolk). De ziltige souvenirs laten zich ook conserveren in keien op een of ander ver strand gejut en het kunstige keramiek van kleikunstenares Mie Ghesquière.

“De opendeurdagen in het kader van de Nesting Book Cases inspireerden me om het meubel op die manier te bezielen. Maar ik besef ook dat Mariakerke nogal perifeer ligt ten opzichte van de andere te bezoeken locaties,” besluit Fabienne Segaert. “En ja, ik zal mijn Book Case missen straks. Het zal in mijn klas zeker een leegte nalaten.”

 

Tekst : Marc Loy.Overview news >>