Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Provincie
West-Vlaanderen en
de Stad Oostende

News

Mu.ZEE sluit 2014 af met juist geen 100.000 bezoekers!

2014 was een mooi jaar voor Mu.ZEE, het kunstmuseum aan zee te Oostende.

Met de dubbeltentoonstelling over Paul Joostens  werd aan het publiek verrassende nieuwe inzichten en ontdekkingen over het oeuvre van deze kunstenaar gepresenteerd; tijdens de zomermaanden was er een succesvolle samenwerking met TAZ, KVS en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Tervuren, naar aanleiding van de tentoonstelling Hunting and Collecting - Sammy Baloji; er waren de diverse collectie-presentaties rond het actief aankoopbeleid van Mu.ZEE, en “Comitee Mu.ZEE presenteert …” met de jonge kunstenares Elise Berkvens. Maar de tentoonstelling waar iedereen terecht naar uitkeek, was De Zee. Salut d’honneur Jan Hoet, die van start ging eind oktober en nog loopt tot 19 april en het voorjaar van 2015 kleur zal geven. 

Mu.ZEE sloot 2014 af met net geen 100.000 bezoekers: 95.748 om juist te zijn.  Het aantal Mu.ZEE-bezoekers ligt sinds enkele jaren  in stijgende lijn (vgl. 2012 - 65.168 en  2013 - 87.550 bezoekers). Het vernieuwde tentoonstellingsbeleid en het kiezen voor wisselende collectiepresentaties, die de rijkdom en het maatschappelijk belang van de collectie illustreren,  zijn hier niet vreemd aan.

Ook het Ensorhuis kent eenzelfde evolutie: de woonplaats van de meest beroemde Oostendenaar kan nog altijd op heel wat bijval rekenen, van zowel oud als jong!  Het Permekemuseum in Jabbeke heeft sinds 2013 een uitgebreide educatieve werking voor zowel scholen, families als individuele bezoekertjes. Wat klein begon, is in 2014 uitgegroeid tot een vaste waarde, en zal in 2015 verder uitgroeien. Mu-zee-um tot slot,  die instaat voor de educatieve omkadering  in Mu.ZEE en het Ensorhuis levert eveneens een belangrijke bijdrage in het bezoekersverhaal.

Er klinken beelden en muziek in de oren van de Mu.ZEE-bezoeker. Oostende is meer dan ooit een kunststad. Onder de vlag ‘kunstvaarders’ bundelen Vrijstaat O., cultuurcentrum De Grote Post, TheaterAanZee en Mu.ZEE de krachten. Eind januari brengen we samen Chambres d’O, een uniek festival met muziek, theater, dans en beeldende kunst in gastvrije huiskamers in de stad.

Het Mu.ZEE-team werkt in 2015 niet alleen aan de verhuis van de kunstwerken naar het nieuwe kunstendepot, we gaan over tot de inrichting en presentatie van een permanente museumvleugel volledig gewijd aan het leven en werk van James Ensor en Léon Spilliaert. Er komt een solotentoonstelling Lili Dujourie in samenwerking met het S.M.A.K. te Gent en een tentoonstelling Europese Spoken,  over de beeldvorming van Afrikaanse kunst met een selectie beelden en maskers uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Tervuren in dialoog met beeldende kunst.

In 2015 willen we de steeds groeiende Mu.ZEE-gemeenschap graag verder uitbouwen!

-----------------------------------------

Phillip Van den Bossche

pers@muzee.be

www.muzee.beOverview news >>