Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Provincie
West-Vlaanderen en
de Stad Oostende

News

Afficheproject DE ZEE

In het kader van De Zee creëert Pascale Marthine Tayou een drieluik, getiteld Voir la mer, als zijn persoonlijke hommage aan Jan Hoet, die hem eind jaren negentig naar Gent haalde om zijn werk tentoon te stellen. Sindsdien is de Kameroener in Gent blijven hangen en werkt hij van daaruit aan een internationaal artistieke parcours dat geen grenzen kent.

Voir la mer (Gentse Strop) maakt als een afficheproject deel uit van De Zee en heeft als doel zoveel mogelijk Oostendenaren te engageren om een affiche aan hun venster op te hangen tijdens de tentoonstelling.

De Gentse strop is een Geuzensymbool dat zeer dubbelzinnig de geschiedenis is ingegaan. Die dubbelzinnigheid zit eveneens vervat in het werk van Tayou. Het zelfportret met strop staat voor de trots om ergens ‘thuis’ te zijn, maar tegelijkertijd neemt hij de houding aan als ware hij een van de ‘most wanted…’. Door dit project niet in Gent maar net in Oostende te organiseren, breekt de kunstenaar het perspectief open. Zoeken naar identiteit, migratie en het vinden van een thuishaven is van alle tijden en overal van belang. Oostende is een stad aan zee, waar ‘locals’ en ‘aangespoelden’ in een vreemde mix, een allegaartje samenkomen en samenleven.

Vanaf 1 oktober kunt u een affiche komen ophalen in Mu.ZEE, in het Stadhuis van Oostende, aan de Uit-stand in De Grote Post of aan de infobalie van de Openbare bibliotheek.

De kunstenaar geeft dit project uit handen. Hoe meer Oostendenaren een affiche aan hun raam hangen, hoe meer het beeld aan kracht wint!Overview news >>