Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Provincie
West-Vlaanderen en
de Stad Oostende

News

Bart De Baere, Philippe Van Cauteren, Phillip Van den Bossche en Sara Weyns in gesprek

CONTEMPORARY ART HERITAGE FLANDERS (CAHF) EN S.M.A.K. NODIGEN U GRAAG UIT VOOR DE ‘FINAL CASE’ VAN ‘MUSEUM FOR A SMALL CITY’

Op zondag 26.01.2014 / 11u00 / S.M.A.K., Gent

Bart De Baere (M HKA), Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.), Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE) en Sara Weyns (Middelheimmuseum) in gesprek over de rol van een ‘Museum for a Small City’. 
‘Museum for a Small City’ is een tentoonstelling van de in Brussel wonende kunstenaar Richard Venlet (°1964, Hamilton, Australië), die nog tot 26 januari 2014 in S.M.A.K te zien is. In zijn werk – van installaties, kunsthistorisch onderzoek, tentoonstellingsdesign tot architectuur en curatoriële projecten – incorporeert hij regelmatig werk van andere kunstenaars. Voor dit project werkt Richard Venlet met de collectie en het omvangrijke archief van S.M.A.K. Een door de kunstenaar ontworpen tentoonstellingsvloer, die een autonome ruimte in het museum opeist, voert het opgediepte museummateriaal op, waaronder kunstwerken, artefacten en documentatie. 

Als gastheer van een reeks ‘cases’, die de regelmatig wisselende constellaties op het platform activeren en ondervragen, sluit Contemporary Art Heritage Flanders (CAHF) zich bij Richard Venlets voortdurende reflectie aan. Tijdens deze publieke momenten nodigt de kunstenaar gasten uit in zijn tijdelijk museum, om na te denken over de praktijk van het tentoonstellen en verzamelen, over authenticiteit, originaliteit en de limieten van het auteurschap, over het schrijven en herschrijven van de (kunst)geschiedenis, en over de functie van een museum in een ‘kleine’ stad in relatie tot de collectie. Eerdere gesprekken vonden plaats tussen Moritz Küng en Heimo Zobernig, Kersten Geers en Jan De Vylder en Bart Verschaffel en Paul Robbrecht.

De tentoonstelling wordt afgesloten met een bijzondere ‘final case’, waarbij de vier directeuren van de vier voornaamste hedendaagse kunstmusea in Vlaanderen, Bart De Baere (M HKA), Philippe Van Cauteren (S.M.A.K.), Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE) en Sara Weyns (Middelheimmuseum), de dialoog aangaan over de rol van het middelgrote museum en de praktijk van het verzamelen. Het gesprek wordt gemodereerd door Pieternel Vermoortel (FormContent).

Meer informatie via www.museumforasmallcity.com

Om zeker te zijn van een plaats, is het aangeraden voldoende op tijd te komen.

Georganiseerd door S.M.A.K. in samenwerking met LUCA School of Arts, Sint-Lukas Brussel, Onderzoeksplatform Architectuur en Kunsten (OPAK) en Contemporary Art Heritage Flanders (CAHF).

OVER CAHF
Contemporary Art Heritage Flanders (CAHF) is een onderzoeksomgeving en kennisplatform geïnitieerd door en opgetrokken rond de collecties van S.M.A.K., Mu.ZEE, M HKA en Middelheimmuseum. Aan de hand van projecten en acties (onderzoeks- en kennistrajecten waaronder gemeenschappelijke investeringen, symposia, publicaties en tentoonstellingsprojecten) bevraagt en versterkt CAHF de praktijk van het verzamelen in zijn partnermusea, steeds in dialoog met een internationale gemeenschap van kunstprofessionals, en met bijzondere aandacht voor de situatie in het middelgrote hedendaagse kunstmuseum.

CONTACT
charlotte@cahf.be / +32 486 451 999 / Nicolaas De Liemaeckereplein 2, 9000 Gent / www. cahf.be

 Overview news >>